Linnetygets egenskaper

Allmänt

Tyg av lin varierar mellan naturvit och gråbrun till färgen, och färgens intensitet beror på skördetiden och -området. Linnetyget har hög vattenuppsugningsförmåga, och fibrerna får glans vid mangling. Nattfjärilar och ängrar ogillar lin, vilket underlättar tygets förvaring i skåp under längre perioder.

Linnetygets textur kan till känslan jämföras med papper, men förvandlas och förädlas med tiden. Ju mer du tvättar och använder tyget, destu mjukare och glansigare blir det. Efter en tid kan det till och med påminna om silke – bara att linnetyget är ännu mer hållbart och har en längre livslängd. Dina linnetextilier går i arv till nästa generation.

Linnetyg av hög kvalitet är slitstarkt och långvarigt. Det får ett förnyat utseende och en fräsch känsla efter varje tvätt och strykning. Linnetyg kan strykas med hög värme – högre än bomullstyg – men kan hårdna vid för hög värme. Med strykning och mangling får ditt linnetyg en glansig yta, vilket passar bra till finare dukar eller servetter. Om du vill undvika detta, till exempel om du stryker handdukar, lönar det sig att stryka på avigsidan eller med en aningen lägre temperatur.

Obehandlat linne är svalt vid beröring och bland de textilier med bäst vattenuppsugningsförmåga, dessutom torkar linnet väldigt fort. Därför är det bland världens mest använda tyger till kläder, eftersom det passar utmärkt till varmt, fuktigt klimat.
Linnetyget har traditionellt varit dyrare än andra tyger. Idag är den väldigt konkurrenskraftig med andra tygers priser, dock är det värt att komma ihåg att linnet är mer prisvärt tack vare dess hållbarhet, slitstyrka, dess lätthanterliga egenskaper samt dess långa livslängd!

Slitstarkt

Linet är mycket slitstarkt, och det blir ca 10% starkare när det är blött. Linne är det starkaste av våra fibrer som vi använder i vardagen. Traditionellt stärktes linfibrerna med linolja, för att göra tyget ännu mer hållbart och slitstarkt.

Linnetygets elasticitet

Linnetyget är inte elastiskt, vilket gör att den inte skiftar form eller förvrängs. Detta innebär att dina gardiner kommer att behålla sin form efter tvätt, och dina byxor kommer inte att bli säckiga vid knäna, som vid andra byxmaterial.

Linnetygets vattenuppsugningsförmåga

Råa linfibrer är täckta av ett vaxlager vilket förhindrar fibrernas vätskeuppsugning. Detta märker du till exempel i nya, oanvända handdukar. Linnetyget kan suga upp till 20% av sin egen vikt innan den känns fuktig, vilket gör det till ett utmärkt handduksmaterial.

Beställ 5 tygprover hem till dig nu!

  Uppdaterad 11.7.2013 av Saara Oinonen Google+
Linnetyger, gardiner, hissgardiner, möbeltyger från Ada & Ina