Så här sköter och tvättar du dina linnetextilier

Information om linnetyger, gardintyger och hemtextilier som du kan beställa från vår nätbutik.

Hur sköter jag mina tyger av 100% linne och andra halvlinnetextilier?

Är du osäker på hur du skonsammast tvättar ditt tyg eller dina gardiner? Här hittar du några tips. Vi rekommenderar att du alltid tvättar textilierna skonsamt innan de sys om till till exempel gardiner. På detta sätt minimeras risken för att gardinen förvrängs vid följande tvätt.

designer-linen-fabrics-wholesale-curtain-fabrics-curtains

Alla 100% linnetyger består endast av en sak – växtfibret lin. I så kallat halvlinneväv består varpen av bomullstråd och inslaget av lintråd. Det är bra att komma ihåg att bomull drar snabbare åt sig smuts, vilket innebär att ett halvlinneväv bör tvättas oftare. Därför är ett hellinnetyg mer prisvärt än blandtyger, eftersom hellinne hålls rent och är mer hållbart.

Linnetextilier tvättas på olika sätt beroende på om produkten är oblekt, blekt eller färgad. Ett oblekt linnetyg, d.v.s. linne som har sin naturliga färg, behåller sin färg bäst om den är tvättad med ett skonsamt tvättmedel. Trots att linnet är hållbart och tål hög värme, tvättas det helst med ett tvättprogram för ömtåliga textilier. På detta sätt förlänger du linnets livslängd.

Om linnetextilierna är väldigt smutsiga rekommenderas ett tvättprogram på 60°C. Linnetyg ska inte tvättas i högre temperaturer än 80°C, eftersom tygets fibrer skadas. Vid tvättning av finare och tunnare linnetyg rekommenderas tvättprogram på max 60°C. Särskilt ömtåliga textilier bör tvättas i tvättpåsar för att förhindra att de skadas eller rivs. Tvätta med liknande färger, och var noggrann med att inte blanda ihop ljusa linnetyger med andra mörka textilier.

Färgade linnetextilier kan tvättas i maskin på ett normalt tvättprogram för färgade tyger i 60°C.

Undvik att torka linnetyger i torktumlare, och stapla dem inte ovanpå varandra om de ännu är fuktiga. Färgat eller oblekt linne borde inte torkas i starkt solsken, med risk för blekning.

För att undvika att tyget krymper bör gardiner och hissgardiner endast kemtvättas, och får inte tvättas i vatten.

Linnetyger, gardiner, hissgardiner, möbeltyger från Ada & Ina