Så här tvättar du dina linnesängkläder och tar hand om dem

Köp Ada & Ina Linnesängkläder

Här på Ada & Ina har vi, under det senaste årtiondet, testat våra produkter och använt dem i våra vardagliga liv, för att utveckla och tillhandahålla ordentliga skötselinstruktioner för våra kunder.

Nedan följer några grundläggande tips som hjälper dig hålla dina linnesängkläder vackra under många år framöver. Du borde dock komma ihåg att alltid kontrollera produktens märkning eftersom skötselinstruktionerna kan variera mellan produkter, på grund av den unika strukturen hos varje tyg.

En översikt över linneskötsel

En vanligt förekommande missuppfattning är att det är svårt att hand om linne, eller att det endast får kemtvättas. Egentligen är det jättelätt att ta hand om linne, och det är bäst att INTE kemtvätta det. Linne tillverkas av fibrer från linplantan (eller Linum usitatissimum), och det har odlats och använts som textil i tusentals år. Eftersom det är ett enkelt naturtyg är det också enkelt att ta hand om det. Linne blir faktiskt mjukare och mer absorberande efter varje tvätt, vilket är en av anledningarna till varför vi älskar det så mycket. Även om det är enkelt att ta hand om linne finns det några saker du borde veta om hur man tvättar linneprodukter, som är lite annorlunda än hur man tvättar andra liknande naturtyg som bomull.

Tvättning av linnesängkläder

Som ovannämnts behöver du inte kemtvätta dina linnesängkläder. Till skillnad från mer strukturerade, skräddarsydda linneprodukter som kostymer och blazrar får de flesta linneprodukter absolut tvättas i tvättmaskin, samt handtvättas, om du så önskar.

Tvättning av linnesängkläder i tvättmaskin

Tvättprogram

Linnesängkläderna borde du alltid tvätta i tvättprogram för känsliga material för att skydda deras vackra naturfibrer. Om det är möjligt att välja vattennivå i tvättmaskinen borde du alltid använda den högsta möjliga nivån. Dina sängkläder borde röra sig fritt i tvättmaskinen.

Försök också att inte överfylla tvättmaskinen, annars kan tyget förlora formen.

Se till att du sorterar alla andra saker i tvättmaskinen enligt färger, vikt och tvättinstruktioner, som du annars borde göra med all tvätt. Du får tvätta lätta bomullskläder, underkläder och andra känsliga material tillsammans med linnesängkläderna. Undvik att tvätta linnet tillsammans med tunga saker som jeans eller handdukar.

Temperatur

Tvätt alltid dina linnesängkläder i ljumet vatten. Ada & Ina rekommenderar temperatur på 40 grader, eftersom vi har konstaterat att det är den mest effektiva temperaturen att ta bort smuts och kroppens naturliga oljor, samt alla kemikalierester från tvättmedlet. Tvättmedelsrester kan försämra tygfibrerna om de inte sköljs ordentligt.

Tvättmedel

Linne tvättas bäst med ett milt tvättmedel avsett för känsliga tyg, som är fritt från optiska vitmedel (kemikalier som vanligen används i tvättmedel för att förstärka tygfärger). Optiska vitmedel är bra för att hålla vita underkläder vita, men de kan också försvaga och missfärga vissa tygfibrer.

För att bäst ta hand om dina helt naturliga linnesängkläder, rekommenderar dig Ada & Ina att tvätta dem med ett helt naturligt tvättmedel! En av våra favorittvättmedel är “Woolwash”, som är baserat på eucalyptus. Alternativt kan man tvätta linnet med tvättmedel avsedda för babykläder. Pröva ett doft- och färgfritt medel som “Ecover Parfymfritt Flytande Tvättmedel Zero”.

Se till att du har väntat tills tvättmedlet har helt löst upp sig i vatten innan du lägger sängkläderna i tvättmaskinen. Oupplöst tvättmedel kad orsaka fläckar.

Mjukgörare

Mjukgörare borde du inte använda för linneprodukter. Linne är ett underbart naturtyg som blir märkbart mjukare med tiden. Så bli av med konstgjorda mjukgörare och låt naturen ha sin gång.

Handtvättning av linnesängkläder

Det är definitivt acceptabelt att handtvätta linnesängkläder, men det är förmodligen bättre att använda denna metod när tvätten inte är hårt smutsad (för hårt smutsade produkter borde du hålla dig till tvättmaskinen). Det kan också vara bra att handtvätta linnet när det har en lös tråd, för att undvika att tyget töjer ut sig.

Väljer du att handtvätta linnesängkläderna, gäller samma allmänna regler som när du tvättar dem i tvättmaskinen: du borde handtvätta linnet i ljumet vatten, med bara ett milt tvättmedel, och se till att alla tvättmedelsrester har sköljts ut ur linnet innan torkning.

Lägg linnet i en ren diskbänk eller ett handfat med bara ett milt, helt naturligt tvättmedel och ljumet vatten. Snurra på det varsamt med händerna i en minut eller två. Gnugga aldrig tyget eller vrid om det. Ta bort linnet ur diskbänken i stället efter att du har snurrat på det ordentligt, töm såpiga vattnet, skölj diskbänken och fyll den på igen med ljumet vatten. Skölj linnet och upprepa det tills vattnet är såpfritt.

Torkning av linnesängkläder

Det är bäst att låta linnesängkläderna lufttorka om du vill förlänga deras livslängd, även om lufttorkning ibland kan leda till att linnet blir lite styvt. På grund av det rekommenderar vi en kombination av lufttorkning och torktumlare.

Först behöver du lägga sängkläderna i torktumlaren i cirka 10 minuter, på låg till medelhög temperatur. Kom ihåg att torkning av mindre laster möjliggör jämnare torkning av sängkläderna, så borde du torka dem i flera omgångar.

OBS: linne torkar mycket snabbare än bomull så var försiktig så att du inte övertorkar sängkläderna, eftersom det kommer att försvaga deras naturfibrer och försämra dem potentiellt.

Ta bort sängkläderna ur torktumlaren när de fortfarande är något fuktiga. Häng eller sprid ut dem på en platt yta för att avsluta torkningsprocessen (var försiktig om du hänger dem eftersom klädnypor kan orsaka oönskade rynkor i tyget). Gravitation kommer att ta bort nästan alla rynkor.

Behöver jag stryka linnesängkläder?

Du behöver inte stryka linneprodukter. Vi faktiskt älskar de naturliga rynkorna som ger linne den avslappnande och mjuk känsla. Om dina sängkläder har dock blivit rynkigare än du har önskat får du gärna stryka dem, men gör så medan tyget är fortfarande fuktigt. Använd ett medelvarmt strykjärn och ånga. Linnet med ljusare färger får strykas på båda sidor, medan linnet med mörkare färger borde bara strykas på insidan.

Så här tar du bort fläckar

När så är möjligt borde du ta bort fläckar så snart som de har uppkommit. Stänk bikarbonat på fläckan och tillsätt några droppar ättika. Torka (skrubba inte) fläckan med ett hushållspapper för att absorbera fukt, och upprepa processen om så behövs.

Även om det är lättare att ta bort fläckar från en naturlig linneprodukt än från ett syntetiskt tyg, blir det ofta svårt att ta bort fläckan om den sitter djupt.


Följ dessa enkla instruktioner för att förlänga livslängd av dina nya Ada & Ina linneprodukter!

Köp Ada & Ina Linnesängkläder

Linnetyger, gardiner, hissgardiner, möbeltyger från Ada & Ina